KNVB voert Nederlands B-elftal in

De KNVB herintroduceert na bijna twintig jaar een elftal dat onder de naam Nederland B gaat voetballen. Dat maakte de bond vrijdag bekend.

Oud-international Johan Neeskens is aangesteld als bondscoach. Hij krijgt assistentie van Dennis Bergkamp, die de functie zal combineren met zijn stage bij het eerste elftal van Ajax. Ook Arthur Numan (teammanagement) en Patrick Lodewijks (keeperstrainer) maken deel uit van de technische staf.

Het B-team zal bestaan uit spelers die niet meer in aanmerking komen voor Jong Oranje en spelers die nog niet structureel behoren tot de selectie van het Nederlands elftal. De KNVB blaast het project nieuw leven in, omdat Jong Oranje zich niet wist te plaatsen voor het EK van 2009. Een grote groep talentvolle voetballers zou als gevolg hiervan lange tijd verstoken blijven van interlandvoetbal en daardoor de mogelijke aansluiting met het A-elftal kunnen verliezen, zo stelt de KNVB.

Het project 'Nederland B' duurt tot het einde van het lopende seizoen. Na de zomer van 2009 begint namelijk de kwalificatiereeks van Jong Oranje voor het Europees kampioenschap van 2011 voor spelers tot 21 jaar. Bij dat EK kan plaatsing voor de Olympische Spelen van 2012 worden afgedwongen.

De contracten van Neeskens en de andere stafleden gaan in op 1 januari en duren tot het einde van het seizoen. Wie Jong Oranje daarna gaat begeleiden op weg naar het EK van 2011 is nog onduidelijk. Het contract van huidig bondscoach Foppe de Haan loopt tot het einde van dit seizoen. Omdat De Haan met Jong Oranje geen wedstrijden meer heeft, blijft hij zich tot die tijd als supervisor bezig houden met het beloftenelftal, één jeugdelftal 'onder' Jong Oranje. Het beloftenelftal bestaat uit spelers (geboren na 1 januari 1988) die in aanmerking komen voor een plaats in Jong Oranje van volgend seizoen. Of De Haan na de zomer in dienst blijft van de KNVB, als bondscoach van Jong Oranje of in een andere rol, moet nog besproken worden.

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport .