Amerikaanse studente vast in Iran

Een Amerikaanse studente en feministe is toen ze voor familiebezoek en studie in Iran was gearresteerd. Dat heeft Amnesty International gemeld.

De studente, Esha Momeni, werd op 15 oktober op een snelweg in Teheran gearresteerd door agenten die zeiden dat ze van de verkeerspolitie waren. Later werd bij haar familie thuis echter haar computer in beslag genomen, plus materiaal voor een onderzoek dat ze voor haar afstudeerscriptie doet naar de vrouwenbeweging in Iran, aldus Amnesty. Inmiddels zit Momeni in de Evingevangenis in Teheran, waar veel politieke gevangenen vastzitten.

De studente is lid van de Californische afdeling van Verandering voor Gelijkheid, een Iraanse vrouwenorganisatie. De California State University, waar ze studeert, heeft om de vrijlating van Momeni gevraagd. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken liet weten dat het informatie probeert te krijgen over het lot van de studente.

Volgens Amnesty zijn in Iran tientallen vrouwen gearresteerd wegens hun activiteiten voor Verandering voor Gelijkheid. De organisatie, die in september 2006 werd opgericht, probeert een miljoen handtekeningen te verzamelen om de wijziging van wetten af te dwingen die discriminerend zijn voor vrouwen. Het betreft onder andere de echtscheidingswet.

Momeni is in Los Angeles geboren. Haar vader kwam in 1977 naar de VS om te studeren. Later ging hij met de rest van het gezin terug naar Iran.