Zorggroep praat met Univé over fusie

Voor het eerst onderhandelt een grote zorginstelling met een verzekeraar over een fusie. De Gorkumse Rivas Zorggroep is hierover in gesprek met een aantal zorgverzekeraars, waaronder Univé.

Dat zegt Pieter de Kort, directievoorzitter van Rivas Zorggroep, in een interview met de Volkskrant van morgen. Rivas is de eerste zorginstelling in Nederland die een ziekenhuis, verpleeg- en verzorgtehuizen én een thuiszorginstelling omvat. Univé is door het samengaan met VGZ-IZA-Trias in 2007 de grootste zorgverzekeraar.

Het bekendste voorbeeld van een fusie tussen een verzekeraar en een zorginstelling is Kaiser Permanente, een gecombineerde instelling in de VS die goed scoort als het gaat om kostenreductie en gezondheidscijfers.

De filosofie van Kaiser is om verzekerden via preventie langer gezond te houden en zo hoge ziektekosten te vermijden. Dit leidt tot actieve bemoeienis met ongezond gedrag van de verzekerden, zoals bijvoorbeeld roken.

Critici vrezen dat dit leidt tot het bevoordelen van gezonde verzekerden. De Kort noemt die vrees onterecht: 'Je moet het naar de Nederlandse situatie vertalen. Er moet geen druk op zitten van: 'als die 20 kilo niet kwijtraakt , gooien we je uit de verzekering.'

Univé bevestigt de gesprekken met Rivas Zorggroep, maar vindt het nog te vroeg om van een fusie te spreken. Beide partijen wachten de resultaten af van een haalbaarheidsstudie, die eind dit jaar moet zijn afgerond. 'Wij willen vooral op het gebied van preventie aanhaken op de activiteiten van Rivas. Zo kunnen we voorkomen dat mensen in een duur ziekenhuisbed belanden', aldus een woordvoerster.

Uiteindelijk moet de samenwerking leiden tot een goedkopere polis voor leden uit de regio, zegt De Kort, 'in ruil waarvoor ze in principe alleen gebruikmaken van de instellingen van dezelfde groep.'

Precies daarin schuilt het gevaar, zegt onderzoeker Michiel Bijlsma van het Centraal Planbureau, die met collega's onlangs een rapport publiceerde over fusies van ziekenhuizen en zorgverzekeraars. 'Een dergelijke fusie kan een monopolie in een regio doen ontstaan, met hogere prijzen en minder keuzevrijheid tot gevolg.'

Promovenda Claudia Brandenburg, die voorstelde om zorgverzekeraars en ziekenhuizen met elkaar te laten fuseren, kon enkele weken geleden nog op veel kritiek rekenen van verzekeraars, instellingen en politiek. Zij constateerde in haar onderzoek naar de kosten van ziekenhuizen dat de patiëntenzorg juist beter wordt als ziekenhuizen en zorgverzekeraars dezelfde belangen nastreven.