Chinese dissident krijgt Sacharov-prijs

De prominente Chinese dissident Hu Jia krijgt de Sacharov-mensenrechtenprijs van het Europees Parlement. Dat hebben de fractievoorzitters in het Europees Parlement donderdag besloten. Ze leggen daarmee protesten van de Chinese regering tegen Hu Jia's kandidatuur naast zich neer.

De Chinese ambassadeur in Brussel had brieven geschreven aan voorzitter Hans Gert Pöttering van het Europees Parlement en aan de fractievoorzitters waarin hij met "ernstige schade" aan de relaties tussen de EU en China dreigde, als het EP Hu Jia de prijs zou geven.

De brieven en telefoontjes zetten kwaad bloed bij Europarlementariërs. "Wij aanvaarden geen enkele druk. De prijs wordt uitgereikt in Straatsburg en niet in Peking", zei parlementsvoorzitter Hans Gert Pöttering.

Hu Jia, die vooral op internet actief is, werd eind vorig jaar opgepakt en in april wegens staatsondermijnende activiteiten veroordeeld tot een celstraf van drie en een half jaar. Hij strijdt vooral voor Chinezen met aids, voor bedreigde diersoorten en voor de slachtoffers van het neerslaan van de opstand in 1989 in Peking.

Hu Jia was voorgedragen door de liberalen en de Groenen in het EP. Hij kreeg al snel ook de steun van de christendemocraten, waarmee er een meerderheid voor zijn kandidatuur in het parlement was.

Hu Jia  (foto: ANP)