Extra controle op schijnhuwelijken

Er zal strenger toegezien worden op de zogenoemde schijnhuwelijken. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zal de echtverbintenis tussen Nederlanders en immigranten een jaar na het huwelijk opnieuw toetsen wanneer er vermoedens zijn dat het stel alleen getrouwd is voor de verblijfsvergunning. 

Er komt ook een soort trajectcontrolesysteem voor immigranten. Hiermee moeten uitkeringen, ongeoorloofd inkomensverlies en criminaliteit automatisch aan het licht gebracht worden. Bij fraude is het verlies van de verblijfsvergunning mogelijk het gevolg. Dat meldde IND-directeur Peter Veld in de Telegraaf.

Dumpen 

In de regio Haaglanden heeft afgelopen jaar een test gelopen met de nieuwe aanpak van schijnhuwelijken. Met de nieuwe aanpak zijn 25 procent meer ontdekkingen gedaan bij verdachte stellen. Voorheen vond de controle alleen plaats wanneer de verblijfsvergunning aangevraagd werd. Naderhand konden de stellen elkaar stiekem dumpen. Door de extra controle is het beter mogelijk te kijken of de huwelijken uit liefde voor elkaar of uit liefde voor de verblijfsvergunning gesloten zijn.

"Het is makkelijker om na een jaar te kijken of de relatie wel echt is, omdat het stel dan een geschiedenis heeft die je kunt onderzoeken", aldus Veld in de Telegraaf. De IND zal bij de controle onder andere bekijken of het stel nog op hetzelfde adres woont. In uiterste gevallen zal een huisbezoek door de vreemdelingendienst plaatsvinden.

Onderzoek immigratie en criminaliteit 

Komend jaar zal de methode in de rest van het land worden uitgevoerd. De verfijning van de controle is mede het gevolg van een internationaal onderzoek naar de relatie tussen immigratie en criminaliteit. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door het GDISC. Dit is een samenwerkingsverband van directeuren van Europese immigratiediensten. Deze week is het rapport openbaar geworden.

Neerland staat volgens het onderzoek voorop met het gebruik van databanken. De trajectcontrole voor immigranten bouwt hierop voort. Wanneer immigranten opduiken in de politie-, gemeente- of sociale dienstregisters gaat er direct een alarm in het systeem. "We willen nu eenmaal geen mensen in ons land, die daar geen recht op hebben", aldus Veld. 

Met dank aan WhiteTiger1 voor de submit.