Advies: voetbalvandaal altijd straffen

Voetbalsupporters die in de fout gaan, moeten eerder en consequenter worden aangepakt. Het moet duidelijk worden dat misdragingen altijd leiden tot vervolging en bestraffing.

Dat adviseert een werkgroep die zich bezighoudt met de bestrijding van voetbalvandalisme aan minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken. Het Auditteam Voetbalvandalisme heeft de afgelopen jaren diverse malen vastgesteld dat slechts een klein deel van alle hooligans wordt gestraft voor zijn daden.

Het team heeft vandaag een rapport aan de minister overhandigd waarin wordt teruggeblikt op de aanpak van voetbalvandalisme in de afgelopen vijf jaar. De werkgroep concludeert dat de bestrijding van vandalisme en geweld sterk is verbeterd. Vooral in de voetbalstadions zelf is het veiliger geworden. Wel kan er nog het een en ander beter.

Voetbalclubs moeten zich bijvoorbeeld meer bemoeien met supporters die zich misdragen. De clubs kunnen relschoppers uit de eigen achterban vaker voordragen voor een landelijk stadionverbod. Ook moeten supportersgroepen beter uit elkaar worden gehouden.

Het Auditteam Voetbalvandalisme stond de afgelopen vijf jaar onder leiding van oud-staatssecretaris Margo Vliegenthart. Ze vindt dat de werkgroep de komende voetbalseizoenen moet blijven bestaan. Dat zal dan wel met een andere voorzitter gebeuren. Vliegenthart heeft aangekondigd dat ze haar functie neerlegt.