Sneller mobiel internet vanaf volgend jaar

Sneller mobiel internetten kan waarschijnlijk vanaf medio volgend jaar. Hetzelfde geldt voor tal van andere extra diensten op het gebied van mobiele communicatie. Staatssecretaris van Economische Zaken Frank Heemskerk (PvdA) wil dit alles mogelijk maken door het vrijgeven van nieuwe frequenties voor mobiele communicatie.

Nieuw aan deze veiling is dat de overheid niet voorschrijft waarvoor de frequenties moeten worden gebruikt. "Hierdoor kunnen ze zelf inspelen op de wensen van de consument en krijgt innovatie meer kans", zegt Heemskerk. Nieuwe technologieën voor bijvoorbeeld sneller internet kunnen hierdoor sneller worden toegepast.

Door de nieuwe frequenties moet de concurrentie op de markt ook toenemen. Om nieuwkomers een kans te geven, is een aantal maatregelen genomen. Zo worden de frequenties op internet geveild, een novum voor Nederland. De toegankelijkheid en de beperkte kosten moeten de stap voor kleinere bedrijven kleiner maken.

Iedere partij mag maar een beperkt aantal frequenties kopen en wordt verplicht diensten op die frequenties aan te bieden. Dit moet voorkomen dat één grote partij alles opkoopt om zo de concurrentie op te houden.

De staatssecretaris wil zo een herhaling van de veiling van UMTS-frequenties in 2000 voorkomen. Sommige frequenties werden jarenlang niet gebruikt.