Minder armoede door schoon drinkwater

De snelste manier om armoede te bestrijden en de gezondheid wereldwijd te verbeteren is ervoor zorgen dat er schoon drinkwater en toiletten in ontwikkelingslanden zijn. Dat heeft onderzoek van de Verenigde Naties, dat gisteren gepubliceerd is, uitgewezen.

Het faciliteren van toiletten en schoon drinkwater verdient zichzelf terug volgens de onderzoekers. Het geld dat anders aan de behandeling van ziektes wordt uitgegeven kan nu worden geïnvesteerd in de toiletten en het schone drinkwater. Daarnaast wordt de productiviteit verhoogd die anders door ziekte verloren zou gaan. Installatie van sanitaire voorzieningen zorgt daarnaast ook voor werkgelegenheid.

Zeker 900 miljoen mensen kunnen geen schoon drinkwater krijgen en 2,5 miljard hebben geen goede sanitaire voorzieningen. Dit draagt eraan bij dat er per jaar ongeveer vier miljoen mensen overlijden ten gevolge van ziektes die veroorzaakt en overgedragen worden door vervuild drinkwater. Het aantal mensen dat in 2015 geen toegang heeft tot veilig drinkwater moet gehalveerd zijn tegenover 1990 volgens de VN-millenniumdoelen.