IMF laat slippertje van directeur onderzoeken

Het Internationale Monetaire Fonds laat onderzoeken of zijn directeur Dominique Strauss-Kahn een ongeoorloofde relatie heeft gehad met een vrouwelijke ondergeschikte. IMF-woordvoerder William Murray heeft een bericht daarover in de Wall Street Journal gisteren bevestigd.

Het onderzoek wordt verricht door het advocatenbureau Morgan, Lewis & Bockius, dat eind deze maand verslag zal uitbrengen aan de raad van bestuur, zei Murray. Volgens de woordvoerder gaat het bij het onderzoek om de vraag of de vrouw in kwestie, door de Wall Street Journal geïdentificeerd als de Hongaarse Piroska Nagy, enig voordeel van de affaire heeft gehad.

Nagy werkt momenteel bij Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) in Londen. Een advocaat van Nagy, Robert Litt, zei in Washington dat haar als gevolg van de affaire geen enkele speciale behandeling ten deel is gevallen, noch in positieve noch in negatieve zin. Nagy is volgens Litt uit eigen beweging in augustus bij het IMF vertrokken.

De 59-jarige Strauss-Kahn liet in een verklaring weten dat het onderzoek naar 'een incident dat in januari 2008 in mijn privé-leven is voorgevallen' met zijn volledige instemming wordt verricht en dat hij voor de volle honderd procent meewerkt. Hij zei op geen enkel moment misbruik van zijn positie te hebben gemaakt en de uitslag van het onderzoek met alle vertrouwen tegemoet te zien.

Volgens de vrouw van Strauss-Kahn, Anne Sinclair, wacht het echtpaar de uitslag gelaten af. "Het moet snel gaan", schreef Sinclair, een bekende Franse journaliste, zondag in haar weblog. Zij schrijft ook dat het huwelijk goed is en dat het paar 'dit avontuurtje van een avond' inmiddels ver achter zich heeft gelaten.

De affaire rept herinneringen op aan de geschiedenis van Wereldbankvoorzitter Paul Wolfowitz, die vijftien maanden geleden moest aftreden omdat hij zijn vriendin, die ook bij de Wereldbank werkte, financieel zou hebben bevoordeeld.

Strauss-Kahn is een voormalig minister van financiën van Frankrijk. Hij werd vorig jaar na een lobby van de Franse president Nicolas Sarkozy door de Europese Unie voorgedragen. Het IMF probeert nu opkomende markten in ontwikkelingslanden te helpen de internationale financiële crisis te doorstaan.