Inspectie doet invallen bij farmaceutische bedrijven

Bij twee farmaceutische bedrijven heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg invallen gedaan, omdat er vermoed wordt dat de bedrijven een te sterke lobby voeren voor onder andere een vaccin tegen baarmoederhalskanker. De bedrijven zouden gunsten hebben verleend aan artsen en wetenschappers. De twee bedrijven waar de inval plaats vond zijn Sanofi Pasteur MSD in Hoofddorp en GlaxoSmithKline in Zeist, aldus een woordvoerder van de inspectiedienst.

Minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) besliste dit jaar, tot groot genoegen van de medicijnfabrikanten, dat meisjes vanaf twaalf jaar ingeënt moeten worden tegen baarmoederhalskanker. De farmaceuten zouden artsen betalen om meisjes die preventief tegen baarmoederhalskanker werden gevaccineerd in te enten met hun medicijn.  

Agnes Kant, SP-Kamerlid, wil dat er een debat komt over de rol van de fabrikanten van medicijnen. Het Kamerlid vindt dat het besluit om vaccinatieprogramma's op te starten objectief moet worden gemaakt. "Marketing, lobby en financiële banden met adviseurs van de industrie moet uitgesloten worden", aldus Kant in een reactie. "Deze absurde vorm van marketing moet aan banden worden gelegd." Kant liet weten blij te zijn met de inval bij de twee farmaceutische bedrijven.