Aantal rokers daalt tot dieptepunt

Het aantal rokers in Nederland daalt dit jaar tot het laagste niveau ooit, meldt anti-rookclub Stivoro op basis van onderzoek van TNS Nipo. "Zeer waarschijnlijk duikt het aantal rokers aan het eind van het jaar voor het eerst onder de 27 procent", verklaart directeur van Stivoro Lies van Gennip. Het rookverbod en een grote anti-rookcampagne zouden de daling hebben veroorzaakt.

Vier jaar geleden daalde het aantal rokers in Nederland voor het laatst significant van 29,9 naar 27,7 procent. Dat jaar werd een rookverbod op werkplekken en in het openbaar vervoer van kracht. Bovendien stegen de accijnzen op rookwaar dat jaar fors. Tussen 2004 en 2007 bleef daarna het aantal rokers in Nederland tussen de 27,5 en 28,5 hangen.

Het rookverbod dat sinds 1 juli in de horeca geldt en de campagnes van Stivoro lijken nu opnieuw een flinke daling teweeg te brengen. Uit het onderzoek van TNS Nipo blijkt dat in mei en juni, voor het ingaan van het rookverbod in juli, zeshonderdduizend rokers hun laatste peuk uitdrukten. Vanaf juli zouden nog eens ruim 270 duizend rokers zijn gestopt en ruim een half miljoen rokers zouden van plan zijn dit jaar te stoppen.

Bovendien zouden meer mensen dan normaal het volhouden om met roken te stoppen. Ruim een kwart van de mensen die in mei of juli stopten met roken, heeft sindsdien van de rookwaar af kunnen blijven. Normaal gesproken blijft volgens Stivoro niet meer dan tien tot twintig procent na drie maanden nog altijd van de sigaretten af.


Aantal rokers daalt tot dieptepunt  (foto: DAG)