Onderzoek naar NSB'ers na WO2

Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (Niod) gaat onderzoek doen naar de positie van NSB'ers en SS'ers in de jaren na de Tweede Wereldoorlog. Het onderzoek naar mensen die 'fout' waren in de oorlog moet een nieuw inzicht geven in de vraag hoe Nederland met het oorlogsverleden is omgegaan.

Het onderzoek 'Erfenissen van collaboratie' valt uiteen in drie deelonderzoeken. Het eerste deel gaat over de fysieke uitsluiting van de collaborateurs. Na de oorlog werden NSB'ers opgesloten in zogeheten interneringskampen. Uit het onderzoek moet blijken in hoeverre de toestand in de Nederlandse interneringskampen verschilde met die in België.

Het tweede deelonderzoek gaat over de integratie van voormalige 'foute' families in de jaren vijftig en zestig. Deel drie gaat over kinderen van deserteurs.

Mensen die na de oorlog in een interneringskamp zaten en kinderen van 'foute' ouders worden uitgenodigd om mee te doen aan het onderzoek. Met name brieven of ander persoonlijk archiefmateriaal is zeer bruikbaar, laat het Niod weten. De onderzoeksresultaten moeten in 2012 worden gepubliceerd.