Boek Mulisch uitgedeeld in bibliotheken

Bij verschillende bibliotheken in Nederland is afgelopen nacht het boek 'Twee Vrouwen' van Harry Mulisch uitgedeeld. Daarmee is de derde editie van Nederland Leest afgetrapt. Het is de bedoeling dat Nederlanders het boek lezen en erover in discussie gaan. De campagne Nederland Leest loopt dit jaar tot 14 november.

Voor middernacht hielden de bibliotheken een feest in de sfeer van de jaren zeventig. Het boek van Mulisch speelt ook in die periode. Na het feest namen lokale politici het boek in ontvangst. In Amsterdam, waar het boek grotendeels speelt, kregen wethouder van cultuur Carolien Gehrels en haar partner Esther de Boer het boek uit handen van Nederland Leest-ambassadeur Philip Freriks.

Het boek verschijnt in een oplage van 1.030.500 exemplaren. Voor deze editie van Nederland Leest zijn verschillende versies met verschillende kaften gemaakt. Ook is er bijvoorbeeld een Vlaamse versie en een makkelijkere versie voor mensen die moeite hebben met lezen. De roman is ook bewerkt tot een toneelstuk.

Vorig jaar was 'De gelukkige klas' van Theo Thijssen het middelpunt van Nederland Leest. De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, die de campagne organiseert, gaf toen 957.500 exemplaren weg. In 2006 werd 'Dubbelspel' van Frank Marinus Arion 725 duizend keer uitgedeeld.

Het boek gaat over de lesbische verhouding tussen Laura en de jongere Sylvia. Sinds het boek in 1975 werd uitgegeven is het in tien talen vertaald en verfilmd als 'Twice a woman'.