Minima krijgen extraatje van 50 euro

Huishoudens met een inkomen van maximaal 120 procent van het sociaal minimum kunnen dit jaar een extraatje van 50 euro krijgen van hun gemeente. De Tweede Kamer had eerder al 50 miljoen euro extra uitgetrokken voor armoedebeleid. Aangezien er ongeveer een miljoen huishoudens zijn met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum is het geld hiermee volledig besteed.

Gemeenten moeten zorgen dat het geld bij de minima terechtkomt. Gemeenten kennen een deel van deze groep vanwege de uitvoering van het minimabeleid. Zij kunnen deze 'vaste klanten' de 50 euro automatisch geven. Een andere deel van de minima, zoals 65-plussers met alleen AOW en een klein pensioentje, kennen ze niet. Deze mensen zullen de 50 euro zelf bij de gemeente moeten aanvragen. De rijksoverheid zal hierover voorlichting geven. Het extraatje is een nettobedrag dat niet zal worden verrekend met een zorg- en huurtoeslag.

Een alleenstaande met 120 procent van het sociaal mininum heeft netto iets meer dan 1000 euro te besteden. Voor een echtpaar komt 120 procent van het sociaal minimum neer op bijna 1500 euro per maand. Dat is exclusief vakantietoeslag. Vorig jaar moesten bijna 120.000 huishoudens al vier jaar of langer rondkomen van het sociaal minimum of minder.


Foto bij: Minima krijgen extraatje van 50 euro (foto: DAG)