'Snelheidsmetingen politie kloppen niet'

Volgens de regionale zender RTV Utrecht is het niet best gesteld met de correctheid van snelheidsmetingen van de politie. Aanleiding voor de twijfel is een filmpje in het RTV Utrecht-programma Bureau Hengeveld, waarin een bestuurder een onmogelijke verkeersovertreding maakt.

In het programma is te zien hoe een auto met hoge snelheid over de A12 raast. De politieauto die de overtreder volgt rijdt volgens de beelden maximaal 153 kilometer per uur. De gemiddelde snelheid van de hardrijder komt volgens de meting echter uit op 156 kilometer per uur en dit is rekenkundig onmogelijk.

Dit verschil wordt veroorzaakt doordat de agent de meting handmatig moet starten door op twee knoppen te drukken. Een voor de afstand en een voor de tijd. Op deze manier wordt de gemiddelde snelheid van het voertuig gemeten dat de politiewagen aan het volgen is. De agent stopt de tijdmeting echter eerder dan de afstandsmeting. De agent doet dit volgens RTV Utrecht 'op gevoel, om te compenseren voor het feit dat de patrouillewagen wordt ingehaald door de overtreder.'

Maar door het niet gelijktijdig stoppen van beide metingen ontstaat wel een onnauwkeurigheid in de gemeten snelheid. VVD-kamerlid Halbe Zijlstra heeft naar aanleiding van de beelden al aangegeven kamervragen te gaan stellen over de zaak. 'Dit betekent dat boetes niet altijd terecht zijn of dat bestuurders een verkeerde straf krijgen. En dat kan natuurlijk niet.'

Ook de ANWB heeft verbaasd gereageerd op het item van RTV Utrecht, maar de politie blijft erbij dat de metingen correct verlopen. Het Openbaar Ministerie weigert volgens de omroep naar de beelden te kijken.


Foto bij: 'Snelheidsmetingen politie kloppen niet'  (foto: DAG)