'Internetten stimuleert de hersenen'

Regelmatig surfen op het internet stimuleert de hersenen. Het zorgt er bij ouderen voor dat de hersenen actiever blijven en beter functioneren. Onderzoekers van de Universiteit van Californië doen deze beweringen in American Journal of Geriatric Psychiatry.

Voor het onderzoek heeft men een groep ouderen tussen 55 en 76 jaar aan een aantal testen onderworpen. De ene helft had wel ervaring met internet, de andere helft niet. Tijdens het surfen werd bij beide groepen een aanzienlijk verhoogde hersenactiviteit gemeten, waarbij die van de groep ervaren internetters weer veel hoger was dan bij de onervaren sufers.

Met name het gedeelte van de hersenen dat besluitvorming en complex redeneren aanstuurt, vertoonde een verhoogde activiteit. "Onze meest opzienbarende ontdekking was dat het surfen een grote hersenactiviteit laat zien in dit gedeelte die niet wordt geactiveerd tijdens het lezen; dit is enkel het geval bij de ervaren groep internetters", aldus onderzoeker Small.

Small vervolgt: "een simpele dagelijkse bezigheid als op het web surfen lijkt dus de hersenen te stimuleren bij ouderen, hetgeen laat zien dat hersenen gevoelig zijn en dat we continu kunnen blijven leren."