Deense premier: We hadden de euro moeten hebben

De wereldwijde financiële crisis heeft de nadelen aangetoond van de Deense beslissing om niet aan de euro mee te doen. Dat heeft de Deense premier Anders Fogh Rasmussen vandaag gezegd. Hij wil een nieuw referendum over aansluiting bij de eurozone.

In de jaren negentig stemden de Denen tegen deelname aan de euro, alsmede tegen enkele gezamenlijke defensie- en politiemaatregelen. In een referendum in 2000 werd wederom tegen de komst van de euro gestemd.

Volgens premier Rasmussen, voorstander van de gezamenlijke Europese munteenheid, toont de financiële crisis echter aan dat het niet deelnemen aan de euro zijn economische en politieke prijs heeft. Omdat Denemarken niet meedoet was het land niet uitgenodigd om in het weekeinde met andere Europese landen mee te praten over een gezamenlijke reactie op de crisis. En terwijl de Europese Centrale Bank de rentes verlaagde, moest Denemarken die verhogen om de Deense kroon te verdedigen.

"We hebben zojuist overduidelijk gezien hoe schadelijk het voor Denemarken is om buiten de euro te blijven", aldus Rasmussen. "Het toont aan dat in tijden van financiële tegenslag kleine munteenheden zwakker staan. Het is beter om deel uit te maken van een grotere gemeenschap".

De centrumrechtse regering van Denemarken zal daarom proberen nog voor de parlementsverkiezingen van 2011 een nieuw referendum te houden. De EU moet zich echter eerst buigen over het hervormingsverdrag dat in juni door Ierland werd afgewezen, zei Rasmussen.