150-jarige schildpad vermist

Die arme Butch. Hij is vermist. Al 65 jaar lang leeft de familie Carle in het Californische Cupertino samen met de bejaarde schildpad. Normaal gesproken staat Butch rustig aan de rozen te knabbelen in de tuin van de familie, maar bijna drie weken geleden is hij daar verdwenen. De familie heeft geen enkel idee wat er met de 150-jarige woestijnschildpad kan zijn gebeurd en is buiten zichzelf van bezorgdheid. Een grootse zoekactie heeft al negentien dagen lang niets opgeleverd. En dat terwijl van een schildpad geen snelle vluchtactie kan worden verwacht.

Butch is al sinds 1943 een gerespecteerd lid van de familie, toen oma Opal Carle hem cadeau kreeg bij het betrekken van haar nieuwe huis. Tientallen jaren later ontdekte een expert dat de schildpad al ruim de honderd was gepasseerd. Toen Opal deze zomer op 93-jarige leeftijd overleed, nam schoondochter Penny moeiteloos de zorg over. Net als haar schoonmoeder nam ze Butch regelmatig mee naar haar werk (een basisschool) en gaf ze hem watermeloen, boerenkool, sla en zijn geliefde rozen. 's Nachts sliep hij in een gereedschapskist in de garage.

Butch kwam weinig tekort bij de famile Carle. De kans dat het beest uit zichzelf is weggelopen, lijkt dan ook uitgesloten. Hij zou zich eerst door het ijzersterke hek hebben moeten worstelen en daarna een heel stuk moeten lopen. Over 30 meter doet Butch al ruim zes minuten. In de negentien dagen dat hij is verdwenen kan Butch dus niet verder zijn gekomen dan zo'n 130 kilometer.

De familie denkt zelf aan een brute diefstal. De woestijnschildpad is een bedreigde diersoort en niet in de dierenwinkel te koop. Voor de familie Carle is hij onbetaalbaar. "Het voelt alsof we een kind zijn verloren", zegt Penny. "Ik zit hier de hele dag naar zijn foto te kijken en hoop zó dat hij terugkomt." Zij en haar man Charles hebben een aardig bedrag over voor de gouden tip. Hoeveel dat is, wil ze nu nog niet zeggen. "Reken maar op een goede beloning, want Butch is niet zomaar een schildpad."


150-jarige schildpad vermist  (foto: DAG)