Ongekende rally op Wall Street

De aandelenmarkten in New York hebben na de grootste verliezen ooit, gisteren recordwinsten geboekt. De toonaangevende Dow-Jonesindex steeg meer dan 900 punten. Dit was de grootste stijging in punten die de index ooit op een dag heeft geboekt.

De Dow sloot 936,42 punten, ofwel 11,1 procent, hoger op 9387,61 punten. De breed samengestelde S&P 500 ging 104,13 punten (11,6 procent) vooruit tot 1003,35 punten. Technologiebeurs Nasdaq won 194,74 punten (11,8 procent) tot 1844,25 punten.

De records volgden op plannen van overheden om de kredietmarkten vlot te trekken. Gisteren stelden Europese overheden honderden miljarden beschikbaar voor garanties voor leningen tussen banken. Volgens de Amerikaanse krant de Wall Street Journal houdt de Amerikaanse minister van financiën Henry Paulson maandag een bijeenkomst met de top van grote Amerikaanse banken. Paulson zou grote belangen in de banken willen nemen.

"Het nieuws dat de Amerikaanse autoriteiten en andere overheden nog steeds proberen deze financiële crisis op te lossen, lijkt eindelijk te leiden tot herstel", zei een Amerikaanse beleggingsstrateeg.

De voormalig zakenbank Morgan Stanley verdubbelde in de S&P bijna in waarde. Het aandeel profiteerde van het nieuws dat een Japanse bank voor 9 miljard dollar een groot belang in de bank heeft genomen.

Ook de financiële waarden in de Dow herstelden. Creditcardmaatschappij American Express ging 17,9 procent omhoog. De bank Citigroup won 11,6 procent. Het aandeel van de bank JPMorganChase, dat de afgelopen weken van fikse dalingen op de beurs relatief ongeschonden is doorgekomen, won slechts 0,8 procent.

Koploper in de hoofdgraadmeter was autoconcern General Motors. Beleggers reageerden op geruchten over een mogelijke fusie van GM met Ford of Chrysler. Vorige week was het aandeel sterk gedaald nadat zorgen over een mogelijk faillissement van GM de kop opstaken.

In de Nasdaq stonden bijna alleen maar stijgers. Computerfabrikant Apple en internetbedrijf Google wonnen respectievelijk 14,1 en 14,8 procent. Het Britse entertainmentbedrijf Virgin media werd bijna 40 procent meer waard en was de koploper van de Nasdaq.

De maker van navigatieapparatuur Garmin, de grootste concurrent van het Nederlandse TomTom, stond met een plus van 8,7 procent onderin de technologie-index. Ook online veilinghuis Ebay was met een 8,3 procent hogere koers onderin te vinden.

De euro stond op 1,3595 dollar, tegen 1,3645 dollar bij het slot van de handel in Europa.