Gros Nederlanders wil minder licht

Het merendeel van de Nederlanders wil dat de nacht donkerder wordt. Vooral reclameverlichting (82 procent), binnenverlichting van kantoren (78 procent), verlichting van kassen (75 procent) en lasers van disco's (62 procent) zijn mensen een doorn in het oog. Dat melden de Provinciale Milieufederaties en stichting Natuur en Milieu gisteren op basis van een representatief onderzoek dat zij hebben laten uitvoeren.

Nederland is volgens deze studie een van de meest verlichte landen ter wereld en wordt jaarlijks zeker drie procent lichter. De organisaties grijpen het onderzoek aan om bedrijven te manen onnodige verlichting tussen 23.00 en 06.00 uur een halt toe te roepen. Ruim de helft van de ondervraagden wil dat bedrijven maatregelen treffen.

Bijna de helft van de ondervraagden ziet thuis amper sterren bij een onbewolkte hemel, terwijl 85 procent aangeeft graag een blik op de sterrenhemel te werpen. De onderzoekers wijten dat aan 'lichtvervuiling'. Volgende week zaterdag houden de milieufederaties en Natuur en Milieu de vierde Nacht van de nacht. Gemeenten en bedrijven worden opgeroepen dan de lichten te doven.


Gros Nederlanders wil minder licht  (foto: DAG)