Herstel verwacht op Europese beurzen

Beleggers op de Europese beurzen kunnen zich vandaag opmaken voor een positieve start van de aandelenhandel. De beurzen krijgen steun van het reddingsplan voor de financiële sector waartoe de eurolanden afgelopen weekeinde besloten. Op het Damrak kunnen meevallende kwartaalcijfers van elektronicaconcern Philips voor een opsteker zorgen.

"Ik verwacht maandag een zeer positieve handelsdag. Het moet nog blijken of het reddingsplan werkt, maar het zal in ieder geval het sentiment verbeteren", zei handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer. Hij denkt dat de AEX-index van de effectenbeurs in Amsterdam 15 tot 20 punten hoger opent.

Ook Rik Zwaneveld, handelaar bij AFS Brokers, voorziet een opening in deze orde van grootte. "Het reddingsplan is wederom een stap in de goede richting", aldus Zwaneveld. Van een positieve beurs is volgens hem echter nog geen sprake. "Ik zou het eerder typeren als een herstel van een zwaar beschadigd gebeuren", aldus Zwaneveld.

Gisteren kondigden de landen van de eurozone aan dat zij garant zullen staan voor de leningen die banken aan elkaar en aan grote institutionele beleggers verstrekken. Daarmee zouden de geldstromen weer op gang moeten kunnen komen. Hoewel Zwaneveld positief is over de plannen blijft hij sceptisch. "Je kunt je afvragen waarom ze elkaar geen geld uitleenden".

Op de beurzen in het Verre Oosten leken de reddingsacties voor de economie vandaag ook al hun vruchten af te werpen. In Hong Kong en Australië klommen de graadmeters respectievelijk 3,2 en 5,1 procent. De financiële markten in Japan blijven vandaag gesloten in verband met een vakantiedag.

Wall Street kon vrijdag een belangrijk deel van de verliezen van eerder op de dag inlopen, vooral in de hoop dat het actieplan van de zeven rijkste landen de G7 de financiële crisis het hoofd zal bieden.

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen sloot de voorbije week af met een verlies van 1,5 procent op 8451,19 punten. Eerder op de dag was de Dow nog bijna 9 procent lager en noteerde daarmee kort onder de 8000 punten, de laagste stand in vijf jaar tijd. De breed samengestelde S&P 500 sloot 1,2 procent lager op 899,22 punten, terwijl de technologiebeurs Nasdaq 0,3 procent steeg tot 1649,51 punten.

Op het Damrak gingen de beursindices vrijdag in duizelingwekkende vaart omlaag. Hoofdindex AEX sloot met een verlies van 23,92 punten (8,5 procent) op 258,05 punten en de Midkap-index daalde 4,8 procent tot 381,35 punten.

Philips maakte voor de opening van de beurs een stijging van de winst bekend over het derde kwartaal, ondanks een afgenomen vraag naar consumentenelektronica. "Onder deze marktomstandigheden lijken de cijfers mee te vallen", aldus handelaar Koenders. Voor de komende tijd zal Philips met het oog op de kredietcrisis de kosten strak in de hand houden.

Op de valutamarkt noteerde de euro vanochtend 1,3500 dollar, vergeleken met 1,3645 bij het slot van de Europese beurzen afgelopen vrijdag. De olieprijs is 2,8 procent gestegen tot 79,85 dollar per vat.