Nog honderd dagen Bush

De ambtstermijn van de Amerikaanse president George Bush is gisteren zijn laatste honderd dagen ingegaan. De nadagen van zijn acht jaar durende presidentschap worden overschaduwd door een van de grootste financiële crises in de moderne geschiedenis.

Veel Amerikanen, inclusief de Democratische presidentskandidaat Barack Obama, houden de Republikeinse president met zijn ultraliberale economische beleid direct verantwoordelijk voor de huidige crisis. De overheid werd door Republikeinen gezien als te bureaucratisch en volkomen ongeschikt voor bemoeienissen met de vrije markt.

Maar nu leidt Bush een regering die op kolossale schaal ingrijpt op de financiële markten. Bush erkende afgelopen week dat hij nog veel werk moet verzetten voor zijn opvolger in januari aantreedt.

Bush' partijgenoot en presidentskandidaat McCain zakt weg in de opiniepeilingen als gevolg van de economische crisis. McCain hoopt het tij te keren met de komende presentatie van een eigen economisch reddingsplan, zei een naaste medewerker zondag. Woensdag heeft McCain zijn laatste televisiedebat voor de presidentsverkiezingen van 4 november met Barack Obama.


Nog 100 dagen Bush  (foto: ANP)