Antillen onder financieel toezicht

De Nederlandse Antillen, Curaçao en Sint-Maarten komen onder financieel toezicht te staan van het Koninkrijk der Nederlanden. Dat is bekendgemaakt na afloop van de ministerraad. Het toezicht moet helpen bij de schuldsanering van 2,2 miljard euro van de gebiedsdelen, voordat de nieuwe staatkundige verhoudingen gaan gelden.

Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat nu uit drie landen, Nederland, de Nederlandse Antillen en Aruba. Curaçao en Sint-Maarten gaan in de nieuwe staatsrechtelijke verhoudingen één nieuw land vormen. Die zijn nu nog onderdeel van de Nederlandse Antillen.

Bedoeling was dat de nieuwe staatsrechtelijke verhoudingen in december zouden ingaan. Dat wordt echter niet gehaald. Op het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gaat men ervan uit dat de landen een eigen status krijgen in de loop van 2010.

De Nederlandse Antillen, Curaçao en Sint-Maarten hebben op dit moment echter een schuld van 2,2 miljard euro. Voordat de nieuwe status in werking treedt, willen de betrokkenen die schuld wegwerken. Het College financieel toezicht zal de begroting van de gebiedsdelen in de gaten houden.