'Tussenpersoon moet ook woekerpolis compenseren'

Behalve verzekeraars moeten ook tussenpersonen gedupeerden van woekerpolissen gaan compenseren voor geleden financiële schade. Dat stelde Stichting Woekerpolis Claim (WPC) donderdag in reactie op een feitenonderzoek naar beleggingsverzekeringen door de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

"De regeling met verzekeraars moet worden aangevuld met compensatie door tussenpersonen daar waar sprake is geweest van onjuiste advisering", aldus voorzitter van de WPC, Jeroen Wendelgelst. Hoeveel geld tussenpersonen kwijt zullen zijn aan schadevergoedingen, wilde Wendelgelst niet zeggen.

Uit het AFM-rapport blijkt dat tussenpersonen in een kwart van de gevallen slecht advies hebben gegeven aan afnemers van beleggingsverzekeringen. Het betreft polissen verkocht tussen 1995 en 2005. Bij tussenpersonen in Nederland kan het gaan om kleine kantoren, maar ook grote instellingen zoals De Hypotheker of banken.

De overheid heeft volgens Wendelgelst ook een belangrijke rol in de oplossing voor de woekerpolisaffaire. Momenteel is het voor polishouders fiscaal onaantrekkelijk om een woekerpolis stop te zetten. Minister Bos (Financiën) zou wetgeving op dat punt moeten aanpassen, vindt WPC.
Submitter:  Bron: ANP