'Tros Opgelicht in de fout met Stoker'

De Tros heeft in een aflevering van het programma Opgelicht?! ten onrechte gebruik gemaakt van overvaljournalistiek. Dat is het oordeel van de Raad voor de Journalistiek.

Het programma liet in februari een groot aantal mensen klagen over adviseur Hans Stoker. De man werd daarop onverwacht op straat op niet erg fijnzinnige wijze met de aantijgingen geconfronteerd door een verslaggeefster. Ze probeerde hem zelfs te belemmeren in zijn auto te stappen. Stoker diende een klacht in bij de Raad.

De Raad voor de Journalistiek valt niet alleen over de manier waarop Stoker door de verslaggeefster is overvallen, maar ook over wat er daarna is gebeurd. De medewerkster achtervolgde Stoker tot in de auto en bleef maar doorgaan, ook toen Stoker wilde wegrijden. De raad noemt deze methode intimiderend. Het kan Stoker zelfs weerhouden van het beantwoorden van vragen.

De Tros heeft de grenzen van aanvaardbaarheid overschreden, oordeelt de Raad. Uit niets is volgens hem gebleken dat de omroep pogingen heeft gedaan om Stoker op een rustiger manier weerwoord te laten geven.


TROS Opgelicht op de vingers getikt  (foto: ANP)