Bos dreigt met rechtszaak tegen IJsland

Nederland zal IJsland aanklagen als blijkt dat de IJslandse autoriteiten in het verleden verkeerde informatie hebben verstrekt over de kredietwaardigheid van Icesave. Dat heeft minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) vandaag gezegd in de Tweede Kamer.

De IJslandse internetbank Icesave is ongeveer een halfjaar actief in Nederland, met een vergunning van De Nederlandsche Bank (DNB). Bos laat nu onderzoeken op grond van welke informatie over de kredietwaardigheid van Icesave dat is gebeurd. "Als sprake zou zijn van verkeerde informatie, dan zijn rechtszaken tegen de IJslandse autoriteiten zeker niet uit te sluiten."

Bos is vooralsnog niet van plan de claims van alle Nederlandse spaarders bij Icesave over te nemen en te proberen die collectief verhalen op IJsland. De SP en GroenLinks hadden dat voorgesteld. "Zolang er nog een sprankje hoop is dat IJsland ook voor Nederlandse spaarders een vergoeding biedt, zijn al mijn inspanningen daarop gericht."

Bos zei zo snel mogelijk duidelijkheid te willen voor de circa 120 duizend Nederlandse klanten van Icesave. "Ik ben totaal niet van plan mensen maandenlang in onzekerheid te laten. We kunnen het spaarders niet aandoen dat zij allemaal individueel verdwaald raken in een maandenlang proces." Wat voor termijn Bos aanvaardbaar vind, wilde hij niet zeggen.

Nederland oefent diplomatieke druk uit op IJsland om over de brug te komen, herhaalde Bos verder. Daarnaast ziet hij mogelijkheden om dit weekeinde tijdens een vergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington verdere druk op IJsland te zetten.

Gisteren werd duidelijk dat Icesave, een onderdeel van het ingestorte Landsbanki, niet langer aan zijn verplichtingen kan voldoen. Spaarders bij de Nederlandse tak van de IJslandse bank kunnen niet langer bij hun geld. De bank valt onder IJslandse garantieregeling voor spaargeld. Dat betekent dat spaarders de eerste twintigduizend euro op hun rekening in IJsland moeten zien terug te halen. De rest, tot honderdduizend euro, valt onder de Nederlandse garantieregeling.

De Britse premier Gordon Brown kondigde gisteren ook juridische stappen aan tegen IJsland. Volgens Browns minister van financiën Alistair Darling heeft IJsland laten weten niet met geld over de brug te zullen komen voor de Britse klanten van Icesave.

Het kort geding dat de Consumentenbond wilde aanspannen tegen Icesave is van de baan. Volgens een woordvoerder werd de bond 'ingehaald door de actualiteit' toen gistermiddag bleek dat de IJslandse bank niet aan zijn verplichtingen kon voldoen.