Arnhem moet bijstand 'schoffelweigeraar' hervatten

De gemeente Arnhem is door de rechtbank in dezelfde stad op de vingers getikt omdat ze een inwoner onterecht op een bijstandsuitkering heeft gekort. De man had volgens de gemeente onvoldoende meegewerkt aan een project om terug te keren in het arbeidsproces. Arnhem hield daarop veertig procent van zijn uitkering in. Onterecht, oordeelde de rechtbank gisteren.

De gemeente had de uitkeringsgerechtigde naar een arbeidstrainingscentrum gestuurd in het kader van een zogeheten Workfirst-project. Maar al na een paar dagen had de Arnhemmer er geen zin meer in en verscheen niet meer op het centrum. In de Volkskrant van vandaag zegt de man dat de 'dwangarbeid' die hij daar verrichte er niet toe zou bijdragen sneller een echte baan te vinden. "Ik heb twintig jaar gewerkt, ik heb zo'n traject echt niet nodig", stelt hij. "Na een dag was ik het schoffelen zat, ik wilde een baan." De gemeente pikte dit niet en kortte zijn uitkering.

Maar de rechter oordeelde dat de gemeente niet voldoende naar de individuele situatie van de man had gekeken. De 'eenvoudige' werkzaamheden die hij daar moest verrichten dienden geen enkel doel en hadden het karakter van 'verplichte arbeid'. In de krant laat de 'schoffelweigeraar' weten nog niet uitgeprocedeerd te zijn. De rechter was van mening dat van 'dwangarbeid' geen sprake was, terwijl daar volgens hem wel sprake van is. Op dat punt gaat hij in hoger beroep. Inmiddels heeft de Arnhemmer een nieuwe baan.