Extreemrechts isoleert asielzoekers in Oostenrijk

De extreemrechtse Oostenrijkse politicus Jörg Haider heeft in het afgelegen gebergte in het zuiden van Oostenrijk een faciliteit in gebruik laten nemen om van criminaliteit verdachte asielzoekers weg te stoppen. Volgens Haider moet het isoleren van deze asielzoekers de bevolking van het gebied beschermen.

Haider verwierf internationale bekendheid toen zijn Vrijheidspartij (FPÖ) 27 procent van de stemmen kreeg bij de Oostenrijkse parlementsverkiezingen van 1999. De toetreding tot de regering die daarop volgde leidde tot maanden van sancties van de Europese Unie vanwege uitspraken van Haider. Die uitspraken waren xenofoob en antisemitisch en getuigden bovendien van sympathie voor het werkgelegenheidsbeleid van Adolf Hitler.

Momenteel is Haider premier van de deelstaat Karinthië namens het Verbond voor de Toekomst van Oostenrijk (BZÖ). Zijn regionale regering heeft besloten tot ingebruikneming van de faciliteit voor asielzoekers in een afgezonderd deel van het gebergte op een hoogte van zo'n twaalfhonderd meter. Volgens Haider stijgt het aantal criminele asielzoekers.

Mensenrechten 

Mensenrechtendeskundigen hebben hun verontrusting uitgesproken over het gebruik van de faciliteit. "Het klinkt als verbanning. In een moderne maatschappij met wetgeving is hier geen plaats voor", aldus het hoofd van de Oostenrijkse afdeling van Amnesty International.

Volgens de woordvoerder van Haider, Stefan Petzner, worden geen rechten geschonden. "Het is een faciliteit op een afgezonderde plek zodat ze zich niets in het hoofd kunnen halen. Je moet niet denken dat het een gevangenis is". Asielzoekers mogen zich op het terrein vrij bewegen, maar worden wel in de gaten gehouden, vervolgde Petzner. De asielzoekers worden verdacht van criminele activiteiten, maar een gerechtelijke veroordeling is niet noodzakelijk om ze naar de faciliteit te sturen.

Ingebruikname 

In het gebouw is plaats voor vijftig mensen. Het is nu een week in gebruik en er zitten momenteel vijf mannen uit Georgië, Kazachstan en Gambia. Volgens Petzner zijn sommigen veroordeeld, maar hij wilde niet zeggen waarvoor. "Ze worden onder constante observatie gehouden, zodat ze geen misdaden kunnen plegen."

Het hoofd van de Oostenrijkse afdeling van de UNHCR, Roland Schönbauer, heeft de autoriteiten in Karinthië gevraagd details te verschaffen over de omstandigheden in de faciliteit en degenenen die daar werken. Schönbauer veroordeelde de praktijken van Haider en anderen om asielzoekers continu te associëren met criminaliteit.

Bij de parlementsverkiezingen van afgelopen maand kreeg de nieuwe partij van Haider BZÖ 10,7 procent van de stemmen. De extreemrechtse FPÖ kreeg 17,5 procent. Hiermee hebben vrijwel evenveel Oostenrijkers op extreemrechts gestemd als op de Sociaal Democratische Partij, die 29,3 procent van de stemmen kreeg.


Extreemrechts isoleert asielzoekers in Oostenrijk  (foto: DAG)