Honderden criminele illegalen uitgezet

Nederland heeft tussen juli vorig jaar en juli dit jaar 570 criminele illegalen uitgezet die het laatste deel van hun gevangenisstraf uitzaten. Dat zei staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak (PvdA) vandaag in een debat over illegalen in de Tweede Kamer.

Eerder vertelde zij dat zeventig procent van de veroordeelde illegalen die gevangen zaten, waren uitgezet. Toen kon zij in de Kamer echter nog geen aantal noemen.

Veroordeelde illegalen in de gevangenis worden in de laatste vier maanden van hun straf overgeplaatst naar vreemdelingenbewaring. De dienst terugkeer en vertrek van het ministerie van Justitie zorgt ervoor dat de illegalen worden teruggestuurd naar hun geboorteland.

Of er in de afgelopen periode meer mensen zijn uitgezet, valt niet te zeggen. "Daar zijn geen cijfers van bijgehouden", zei Albayrak.

Tijdens het overleg in de Kamer kwam ook het idee om illegale veelplegers voor een langere tijd vast te zetten aan de orde. De maatregel, die lijkt op een tbs-maatregel, zorgt dat een illegale draaideurcrimineel voor een periode van twee jaar kan worden vastgezet voor een relatief licht vergrijp.


Staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak  (foto: DAG)