Debat Obama en McCain vooral in teken crisis

De kredietcrisis en de economie domineerden het televisiedebat tussen de Republikeinse presidentskandidaat John McCain en zijn Democratische rivaal Barack Obama gisterenavond (plaatselijke tijd) in Nashville. McCain stelde dat Obama belastingverhogingen wil doorvoeren en dat ook bedrijven die voor werkgelegenheid zorgen daarvan de dupe zullen worden.

Volgens Obama sprak McCain echter onwaarheden. "Laten we duidelijk zijn over mijn belastingplan en dat van senator McCain", zei Obama. "Ik wil een belastingverlaging voor 95 procent van de Amerikanen." De Democraat zei dat alleen mensen die meer dan 250.000 dollar per jaar verdienen, meer belasting moeten gaan betalen.

McCain toonde zich een pleitbezorger van het opkopen van slechte hypotheken door het ministerie van Financiën. Die hypotheken zouden dan opnieuw moeten worden uitgezet, zodat huiseigenaren met financiële problemen in hun woningen kunnen blijven.

In de aanloop naar het debat hadden het kamp van Obama en van McCain elkaar met harde persoonlijke aanvallen bestookt. Die bleven echter uit tijdens de confrontatie in Nashville.

Bij het bespreken van de internationale politiek kwam onder meer het Amerikaanse beleid ten opzichte van Pakistan aan bod. Obama hekelde de steun die de Verenigde Staten aan de voormalige Pakistaanse president Pervez Musharraf hebben gegeven "Waarom hebben we miljarden dollars gegeven aan een dictator die verdragen sluit met de Taliban en militanten", vroeg Obama zich af.

McCain wees op het belang van een goede relatie met Pakistan in verband met de strijd tegen militanten. Volgens McCain is het daarom niet verstandig de regering en de bevolking van het land tegen zich in het harnas te jagen.

De Amerikanen kiezen op 4 november een nieuwe president. In een poll van AOL News komt Obama als winnaar naar voren. Op 15 oktober is het derde en laatste debat tussen Obama en McCain.