Speeksel verraadt medicijngebruik in verkeer

Medicijngebruik in het verkeer kan in de toekomst wellicht worden opgespoord door speeksel van weggebruikers te testen. Dat concludeert toxicologe Beitske Smink in een onderzoek waarop ze later deze maand promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen. Op dit moment kan alleen een bloedproef uitsluitsel geven.

Smink, werkzaam bij het Nederlands Forensisch Instituut, heeft in haar onderzoek gekeken of spuug en urine bruikbaar zijn om vast te stellen of iemand onder invloed is van medicatie. Een speekseltest kan in de toekomst wellicht gebruikt worden als opsporingsmiddel, zo concludeert zij. De concentratie van benzodiazepinen die in speeksel wordt gevonden, is volgens haar een indicatie voor recent medicijngebruik. De stoffen komen voor in met name antidepressiva en slaapmiddelen.

Als mensen nu verdacht worden van het rijden onder invloed zonder dat er alcohol in het spel is, neemt de politie bij hen een bloedproef af. Maar dat is volgens Smink vrij omslachtig. Het is volgens haar handig voor de politie als sneller en gemakkelijker bepaald kan worden of er medicijnen zijn gebruikt. Daardoor kan het aantal bloedtesten worden teruggebracht.

De bloedtest is momenteel het enige wettige bewijsmiddel om de invloed van medicijnen aan te tonen. De speekseltest zal de bloedtest volgens Smink dan ook niet gaan vervangen. "Het is aan de politiek om te bepalen of dit ingevoerd wordt, daarnaast moet de test verder onderzocht worden."

Dinsdag startte een landelijke campagne die het gevaar onderstreept van medicijngebruik in het verkeer. Volgens het ministerie van Verkeer en Waterstaat vallen jaarlijks tientallen doden bij ongelukken die door medicijngebruik worden veroorzaakt.