Passagiers Qantas gewond bij plotselinge daling

Tientallen passagiers aan boord van een Australisch vliegtuig zijn gewond geraakt, enkelen ernstig, toen het toestel een val in de lucht maakte. Waardoor die werd veroorzaakt is nog onduidelijk. Dat heeft het persbureau Australian Associated Press bericht.

Het vliegtuig, een A330-300 van Qantas Airways, was met 303 passagiers en tien bemanningsleden onderweg van Singapore naar Perth en vloog boven West-Australië toen het plotselinge hoogteverlies zich voordeed. Passagiers werden uit hun stoelen geworpen. Minstens twintig van hen liepen botbreuken of ernstige snijwonden op, zestien kwamen er met lichtere verwondingen van af. Of er ook bemanningsleden gewond raakten is niet bekend.

De bemanning besloot tot een noodlanding en zette het toestel zonder verdere problemen aan de grond in Learmonth, aan de kust van de regio Gascoyne. Van tevoren hadden zij een s.o.s. uitgestuurd.

De gewonde passagiers werden naar een ziekenhuis in het veertig kilometer verder gelegen Exmouth gebracht en de politie zei dat vliegtuigen met medische teams naar het gebied onderweg zijn om zich over de gewonden te ontfermen. Voor de andere passagiers wordt vervoer naar Perth geregeld en voor wie niet meteen weer in een vliegtuig wil stappen worden alternatieve voorzieningen getroffen.

De Flying Doctors brachten vliegtuigen in gereedheid om de zwaarst gewonde passagiers naar Perth over te brengen, maar volgens de directeur van de artsenorganisatie verkeert niemand in levensgevaar.

Via het ministerie van buitenlandse zaken worden ambassades en consulaten ingelicht zodra blijkt of en zo ja, welke buitenlanders zich aan boord van het toestel bevonden.

Het bureau voor de veiligheid van de luchtvaart omschreef wat er met het toestel gebeurde als een 'sudden in-flight upset' tijdens een 'level flight'. Het zei dat de meeste gewonden achterin het vliegtuig zaten. Dat er sprake zou zijn geweest van turbulentie wilde het bureau noch Qantas bevestigen.