'Honderdduizenden Amerikanen mogen niet stemmen'

Door de afwezigheid van goede wetgeving mogen waarschijnlijk honderdduizenden Amerikanen uit meer dan negentien staten onterecht niet stemmen.

Alle Amerikanen die mogen stemmen staan op zogenaamde 'voter rolls'. Elke gemeente heeft zo'n lijst en houdt deze accuraat door regelmatig mensen van de lijst te verwijderen die niet meer mogen stemmen, zijn verhuisd of zijn overleden. Als je een misdrijf hebt gepleegd verlies je automatisch het recht om te stemmen. Dit wordt ook wel 'voter purging' genoemd. 

Een recent onderzoek van het Brennan Center for Justice op de New Yorkse rechten universiteit brengt een problematische bijkomstigheid aan het licht. Er blijkt geen nationale standaard te zijn voor het opschonen van 'voter rolls'. Hierdoor komt het voor dat stemgerechtigde Amerikanen vaak onterecht van de lijst worden verwijderd. 

Het instituut omschrijft de procedure om de lijsten op te schonen als 'chaotisch, vatbaar voor manupulatie en fouten, omhuld in geheimzinnigheid en oncontroleerbaar'. "De procedure is fout omdat het in geheimzinnigheid gebeurt en niemand aansprakelijk is voor fouten. Ambtenaren maken ontelbare fouten en de burgers kunnen er niets tegen doen. Mensen die vier november aanstaande willen gaan stemmen en dat vervolgens niet mogen, moeten geen genoegen nemen met 'no' en eisen dat ze toch mogen stemmen", aldus Michael Waldman, directeur van het instituut. 

In de gemeente Muscogee County, dat ligt in de Amerikaanse staat Georgia, werden door een ambtenaar 700 mensen van de lijst gehaald omdat ze zouden zijn veroordeeld voor een misdrijf. Het merendeel had echter zelfs nog nooit een parkeerboete gehad. Een lid van de kiescommissie van de staat Mississippi ontdekte dat een collega onterecht 10.000 mensen thuis achter haar computer van de lijst had verwijderd. Ook in Louisiana werden onlangs 21.000 mensen van de lijst gehaald, veelal slachtoffers van recente orkanen in het gebied. 

De oorzaak van de fouten ligt meestal bij het verwisselen van namen, adressen en strafbladen. Deze 'fouten' kunnen voorkomen worden door in die negentien staten een wet aan te nemen die het 'purgen van voters' verbiedt in de negentig dagen voorafgaand aan de verkiezingen.

 

 Met dank aan Kirsten Verdel voor de tip.