Honderdjarige schildpad faalt bij voortplanting

Zij is tachtig jaar oud en hij honderd. Niet de meest geschikte kandidaten om papa en mama te worden zou je op het eerste gezicht zeggen. Alle hoop rustte echter op dit stelletje om ervoor te zorgen dat de unieke diersoort niet uitsterft.

Afgelopen lente paarden de twee schildpadden in de Suzhou Zoo vlakbij Shanghai. Wetenschappers waren destijds zeer optimistisch, maar deze week bleek helaas dat de schildpaddeneieren onmogelijk konden worden uitgebroed. De schil van de eieren zou te broos zijn.

Omdat het om de meest bedreigde schildpaddensoort ter wereld gaat, waren de wetenschappers zeer teleurgesteld. Er zijn nog maar enkele van deze schildpadden in leven, waaronder vier bejaarde mannetjes en één vrouwtje van tachtig jaar. 

Heel het leven van de schildpadden wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Ze worden continu bewaakt en beschermd door kogelwerend glas. Niet echt een heel romantisch optrekje om voor nageslacht te zorgen, maar deze lente krijgen de schildpadden een nieuwe kans om het te proberen. De conceptie moet echter natuurlijk gebeuren, aangezien de leeftijd van de schildpadden kunstmatige inseminatie niet toelaat.