Voetbal: Uitslagen Eredivisie speelronde 5

Dit weekend werd de vijfde speelronde in de eredivisie gespeeld. Zowel Ajax als Feyenoord leden een nederlaag, terwijl FC Groningen de verrassende koploper blijft. FC Volendam blijft door een nederlaag tegen NAC Breda de enige ploeg die nog puntloos is.

In De Kuip nam Feyenoord het op NEC, twee ploegen die afgelopen week de tweede ronde bereikten van de UEFA Cup. In de eerste 20 minuten was Feyenoord heer en meester, maar miste een aantal kansen. Onder meer via Makaay en Wijnaldum, die een stiftje op de lat zag belanden. NEC wist zich daarna langzaam te herpakken en kreeg een enorme kans via Ntibazonkiza maar ook hier werd niet uit gescoord. Vlak na rust gebeurde dit wel door Janssen, die scoorde nadat De Cler onderuit was gegleden. Even later scoorde Ntibazonkiza na een knappe actie de 2-0. Feyenoord kreeg hierna nog wel kansen via Makaay, Wijnaldum en El Ahmadi, maar slaagde er niet in de achterstand kleiner te maken. NEC verzuimde ook om via enkele counters voorsprong verder uit te bouwen.

FC Twente, dat afgelopen week nog de tweede ronde van de UEFA Cup bereikte, leed vandaag tegen FC Utrecht zijn eerste competitienederlaag van het seizoen. De ploeg uit Enschede begon ongeïnspireerd aan de wedstrijd, waardoor de Utrechters al na negen minuten op een 1-0 voorsprong kwamen. Loval kopte de 1-0 binnen. Na een kwartier begon Twente zich te herpakken, maar in de rest van de eerste helft werd door beide ploegen niet meer gescoord. Ook in de tweede helft kwam Utrecht het sterkst uit de startblokken wat in de 51e minuut leidde tot de 2-0 van Dickoh. FC Twente speelde veel te zwak om gevaarlijk te worden en in de slotminuut zorgde De Jong voor de 3-0.

Heerenveen en Ajax, ook twee ploegen die afgelopen week de groepsfase van de UEFA Cup bereikten, namen het tegen elkaar op. Heerenveen had een vliegende start en al na acht minuten stond het 2-0, Sibon en Beerens waren de doelpuntenmakers. Hierna nam Heerenveen wat gas terug en de rest van de eerste helft niet meer gescoord. Zes minuten na rust besliste Sibon de wedstrijd door de 3-0 te scoren. Pas ver in de tweede helft kreeg Ajax zijn eerste serieuze kans, maar Huntelaar kreeg de bal niet in het doel. Nadat Pranjic uit een penalty de 4-0 had gescoord verslapte de aandacht van Heerenveen en kwam Ajax terug tot 4-2. Huntelaar en Suarez scoorden. In de blessuretijd bepaalde Pranjic de eindstand op 5-2.

Natuurlijk werden er dit weekend nog meer wedstrijden gespeeld. AZ was veel te sterk voor Sparta Rotterdam, het werd 6-0. Vitesse en Willem II deelden de punten, het werd 2-2. PSV boekte met 3-0 een simpele zege op De Graafschap. Heracles Almelo klopte met 2-0 Roda JC. FC Groningen behield zijn koppositie door een 3-0 zege op ADO Den Haag en NAC Breda won met 2-4 van FC Volendam.