Ig Nobelprijzen: Striptease, vlooien, knopen en cola als...

Aankomende week zullen in Scandinavië de felbegeerde en prestigieuze Nobelprijzen voor de wetenschap weer worden uitgereikt. Het humoristisch-wetenschappelijk tijdschrift Annals of Improbable Research heeft alvast een voorproefje gegeven door de zogenaamde Ig Nobelprijzen toe te kennen aan wetenschappelijk onderzoek dat 'mensen eerst aan het lachen en dan aan het denken brengt'. 

De prijzen zijn afgelopen week aan de Harvard Universiteit in Cambridge (Massachusetts) voor de achttiende keer uitgereikt. Er waren tien categorieën waarin prijzen gewonnen konden worden.

De Nobelprijzen 

Geoffrey Miller en Brent Jordan wonnen zo de Ig Nobelprijs voor Economie. In hun onderzoek stelden zij de vraag of vrouwen signalen uit kunnen sturen wanneer zij hun vruchtbaarheidspiek in hun cyclus hebben bereikt. Om dit te onderzoeken gingen zij dit natrekken bij stripteaseuses. Uit hun onderzoek kwam onder andere naar voren dat de dames aanzienlijk meer fooien kregen wanneer zij hun vruchtbare dagen bereikt hadden.

In de categorie Biologie en Fysica ging de prijs naar onderzoek naar vlooien. Dit onderzoek concludeerde dat hondenvlooien verder kunnen springen dan kattenvlooien. Een ander onderzoek dat in de prijzen is gevallen, is dat van Dorian Raymer. Raymer ergerde zich net als vele anderen aan in de knoop geraakte kabels of schoenveters. Zijn wiskundig onderzoek leverde bewijs dat alles wat lang en dun is, ooit in de knoop zal raken. 

De prijs voor Geneeskunde werd uitgereikt aan Dan Ariely. Ariely onderzocht de effecten van placebomedicijnen en kwam tot de conclusie dat duurdere placebo's beter werken dan goedkopere. De Nobelprijs in de categorie Scheikunde ging dit jaar naar twee teams. Zij deden onderzoek naar de deugdelijkheid van cola als contraceptiemiddel. Het eerste team mixte sperma met verschillende soorten cola. Na een minuut in Diet Coke was alle sperma dood, maar in het nieuw op de markt gebrachte New Coke zwom 41 procent van het zaad na een minuut nog rond. Het tweede team ontdekte dat zowel Coca Cola als Pepsi Cola waardeloos zijn als spermadoders.

Nobelprijs voor de vrede

De Ig Nobelprijs voor de Vrede ging dit jaar naar het Zwitserse Fedraal Ethisch Comité voor Niet-Menselijke Biologie. Uit het onderzoek van het comité kwam naar voren dat ook planten waardigheid hebben en dat het vrijwillig schade toebrengen aan planten daarom 'moreel onaanvaardbaar' is. Het populair-wetenschappelijke vakblad New Scientist merkte naar aanleiding van dit onderzoek op dat dit een goed excuus is voor degenen die geen onkruid willen wieden.

Met dank aan Roel0f voor de submit.