Meer Nederlanders hebben vliegangst

Het aantal Nederlanders dat onbezorgd het vliegtuig in stapt neemt af. We worden steeds banger. We zijn niet zozeer bang voor kapingen en terroristen, maar 'gewoon' voor ongelukken, zoals de vliegramp van de Spaanse luchtvaartmaatschappij Spanair, bij Madrid.

De vakantie-beoordelingssite Zoover heeft 6.500 mensen online om hun mening gevraagd. Maar liefst 28% van de ondervraagden gaf aan na het Spaanse ongeluk banger te zijn geworden. Daar staat tegenover dat 81% aangeeft nog steeds niet zó bang te zijn dat ze niet willen vliegen: zij zullen blijven kiezen voor een vliegvakantie. Voor 5% van de ondervraagden zijn vliegtuigongelukken aanleiding om de luchtvaart als onveilig te bestempelen. De verwachting dat we vooral bang zijn voor terroristen komt niet uit: slechts 2% vindt het vliegen onveilig vanwege de kans op kapingen.

Wie lijdt aan vliegangst heeft het moeilijk: gaan of niet gaan? In de regel wint het verlangen om op vakantie te gaan en wordt het tijdelijke ongemak voor lief genomen. Maar afzien is het wel! De meest eenvoudige manier om nooit meer vliegangst te hebben is niet meer vliegen. Open deur? Helemaal niet! Aan de bron van vliegangst ligt namelijk het verlies van controle: als je in staat bent te accepteren dat je op het moment dat je in vliegtuig stapt alle controle uit handen geeft, dan zal het allemaal veel makkelijker zijn.


Vliegangst neemt toe (foto: DAG)