Consument onveilig met huishoudchemicaliën

Consumenten nemen de veiligheidsvoorschriften op huishoudchemicaliën niet serieus. De etiketten op de producten worden wel gelezen, maar mensen volgen de veiligheidsvoorschriften lang niet altijd op. Dat stelt de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), die onderzoek deed naar het gebruik van was- en reinigingsmiddelen, verf, lijm en andere stoffen die chemicaliën bevatten.

Het onderzoek wijst uit dat consumenten vooral de veiligheidsvoorschriften uitvoeren die makkelijk op te volgen zijn. Als het te veel moeite kost, nemen mensen het niet meer zo nauw met de veiligheid. Bovendien zijn consumenten geneigd vooral de gebruiksaanwijzing te lezen. Veel minder mensen besteden aandacht aan de veiligheidsvoorschriften op de etiketten. Pas als mensen lichamelijke klachten krijgen, zoals tranende ogen en duizeligheid, worden veiligheidsvoorschriften serieus genomen.

Europese wetgeving schrijft voor dat nog voor het einde van het jaar de etiketten op huishoudchemicaliën aangepast worden. De uitkomsten van het onderzoek van de VWA worden meegenomen bij de voorlichting van consumenten over de nieuwe etiketten.