Christelijk protest tegen hindoegeweld India

Duizenden christenen hebben vandaag in de Indiase hoofdstad New Delhi een protestmars gehouden naar het monument van de Indiase pacifist Mohandas Gandhi om bescherming te eisen tegen het toenemende geweld tegen christenen in het land.

De laatste tijd zijn bij aanvallen van hindoe-extremisten tientallen mensen omgekomen, tientallen kerken vernield en duizenden mensen dakloos geworden. Christelijke leiders stellen de radicale hindoepartij Bajrang Dal verantwoordelijk voor de uitbraak van geweld.

'Ban Bajrang Dal' en 'Red India van het Toenemede Fascisme' stond op verschillende protestborden van de demonstranten. Op de geboortedag van Gandhi liepen zij zeven kilometer door de straten van New Delhi naar het monument om de aandacht te richten op het geweld.

Gandhi, zestig jaar geleden door een hindoe-extremist vermoord, zag een India voor zich waarin Indiërs van alle religies in vrede samenleefden. Van de 1,1 miljard inwoners van India is ruim tachtig procent hindoe; christenen vormen slechts 2,5 procent van de bevolking.

Het meeste geweld tegen christenen vindt plaats in de oostelijke deelstaat Orissa. Hier wordt al langer een strijd gevoerd tegen christelijke missionarissen en de bekering van Indiërs uit de lagere kasten.


Christelijk protest tegen hindoegeweld India (foto: DAG)