Taakstraf wc-rolgooier Euroborg

Een 34-jarige man uit Groningen heeft een taakstraf van honderd uur opgelegd gekregen omdat hij tijdens een brand in voetbalstadion de Euroborg toiletrollen op het veld heeft gegooid. Dat meldt het OM vandaag. Een 19-jarige plaatsgenoot die verdacht wordt van hetzelfde feit verscheen niet op de zogenoemde tonzitting, waarbij het OM de zaak afdoet, en moet zich voor de rechter verantwoorden.

In het stadion van FC Groningen brak in april, voor de wedstrijd tussen Groningen en Ajax, brand uit in stapels wc-papier die door fans van de thuisclub op het veld waren gegooid. Bij die brand raakten 28 mensen gewond. De wedstrijd werd afgelast.

De twee Groningers worden niet verantwoordelijk gehouden voor de brand zelf. "De verdachten wordt verweten dat zij een gevaarlijke situatie hebben veroorzaakt door tijdens de brand nog meer brandbaar materiaal op het veld te gooien", zegt een woordvoerder van het OM. Voor het veroorzaken van de brand zijn volgens haar geen mensen aangehouden.

De dertiger die de taakstraf krijgt, is niet voor de rechter verschenen. Sinds 1 februari van dit jaar is de Wet OM-afdoening van kracht, waarbij het OM zelf eenvoudige zaken afhandelt om de overbezette strafrechters te ontlasten. De 19-jarige medeverdachte liet de zitting aan zich voorbijgaan en moet zich nu alsnog voor de rechter verantwoorden. Dit laatste geldt als standaard wanneer een verdachte niet komt opdagen of de straf van het OM niet accepteert.


Rommel na brand Euroborg  (foto: DAG)