ANWB: filedruk neemt voor het eerst af

De filedruk is voor het eerst sinds 2005 gedaald. Dat concludeert de ANWB uit eigen gegevens. Vergeleken met vorig jaar daalde de filedruk, die sinds 2005 wordt bijgehouden, dit jaar met vijf procent. De filedruk wordt berekend door de lengte van de file te vermenigvuldigen met de tijdsduur.

De druk nam in de winter nog toe, maar in de zomer werden automobilisten stukken minder geplaagd door opstoppingen. Tussen 21 juni en 20 september was de afname twintig procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Als alleen werkdagen worden bekeken, is de afname zeventien procent. De daling begon in juli. Vooral de ochtendspits was volgens de ANWB minder druk.

De daling zou vooral komen door beter weer tijdens de spitsuren en minder groot onderhoud aan de wegen. De afname in de weekeindes komt vooral door het regenachtige zomerweer waardoor er minder files naar de stranden stonden.

De dinsdag is de enige dag waarop de filedruk toenam, en wel met tien procent.

Op de knelpuntenranglijst die de ANWB heeft opgesteld staat de A2 van Utrecht naar Den Bosch tussen Nieuwegein en afrit Kerkdriel op de eerste plaats. De A4 van Amsterdam naar Den Haag tussen Roelofarendsveen en Zoeterwoude bezet de tweede plaats. De A27 van Utrecht naar Breda tussen knooppunt Everdingen en knooppunt Gorinchem neemt een derde plaats in.


Foto bij: ANWB: filedruk neemt voor het eerst af  (foto: DAG)