EU-landen in actie tegen piraterij bij Somalië

Acht EU-landen, waaronder Nederland en België, zijn bereid een bijdrage te leveren aan een maritiem veiligheidskorps ter bestrijding van de piraterij voor de kust van Somalië. Dat heeft de minister van defensie van Frankrijk, Hervé Morin, woensdag gezegd.

De landen zegden hun medewerking toe op een informele bijeenkomst van de EU-ministers van defensie in het Franse Deauville. Morin zei te hopen dat de oprichting van het korps op 10 november wordt bezegeld tijdens een ministersberaad in Brussel. Dan moet ook duidelijk worden hoeveel EU-schepen in de wateren bij Somalië gaan patrouilleren en vanaf wanneer ze dat zullen doen. De andere landen die meedoen zijn Frankrijk zelf, Duitsland, Spanje, Zweden, Cyprus en Litouwen.

De ministers namen hun besluit bijna een week nadat voor de Somalische kust een Oekraïense vrachtschip werd gekaapt met 33 Russische tanks en een lading zware wapens voor Sudan aan boord. Amerikaanse oorlogsschepen hebben het schip omsingeld en ook Rusland heeft een oorlogsschip op weg gestuurd. Somalië liet woensdag weten dat andere landen zo nodig geweld mogen gebruiken tegen de kapers van het schip, de Faina.