Chinese turnsters waren oud genoeg in Beijing

De Chinese turnsters die goud wonnen op de Olympische Spelen van Beijing voldeden aan de leeftijdseisen. Dit concludeert de internationale atletiekfederatie (FIG) na een onderzoek van bijna zes weken. "Originele paspoorten, identiteitskaarten en familiealbums bevestigen de leeftijd van de turnsters", luidt de officiële verklaring van de FIG. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) beschouwt de zaak nu als gesloten.

Al voor de Spelen was er twijfel of de Chinese gymnasten wel oud genoeg waren. De minimumleeftijd voor deelname aan een turntoernooi is 16 jaar. De FIG deed de zaak toen af met de mededeling dat de paspoorten waren goedgekeurd en dat aan overheidsdocumenten niet werd getwijfeld. Aan het eind van het olympisch toernooi kwam er nieuwe informatie boven tafel, waarop het IOC alsnog het verzoek indiende de zaak te onderzoeken.

Twee leden van het Chinese team dat brons won op de Spelen van Sydney in 2000, staan nog wel onder verdenking. Dong Fangxiao was official in Beijing. De documenten waarmee zij haar accreditatie verkreeg, gaven aan dat zij geboren is in januari 1986. "Als dat document klopt, was Dong 14 jaar tijdens de Olympische Spelen van Sydney", aldus de algemeen secretaris van de FIG, Andre Gueisbuhler.

De andere verdachte, Yang Yun, zei vorig jaar op de Chinese staatstelevisie dat ze in Sydney 14 jaar was. Vervolgens zei ze dat ze zich had versproken en onthield zich verder van commentaar. De FIG heeft een kopie van het interview.

De leeftijdsgrens is ingesteld om jonge turners te beschermen en zware blessures te voorkomen. In de jaren tachtig werd de minimumgrens verhoogd van 14 naar 15 jaar. In 1997 werd de grens opgetrokken naar 16 jaar.


(Foto: DAG)