'Meeste politiekorpsen zijn blut'

De meeste regionale politiekorpsen kampen met financiële problemen. Van de 25 regiokorpsen hebben er slechts vier geen problemen. De andere korpsen krijgen de begroting niet rond of teren op hun eigen vermogen. Enkele korpsen hebben hun reserves al opverbruikt. Dat schrijft Elsevier woensdag op basis van eigen onderzoek.

Volgens de Amsterdamse korpschef Bernard Welten moet het ministerie van Binnenlandse Zaken de portemonnee trekken, anders hebben twintig korpsen binnen tien jaar de 'Fortis-status', zegt hij in Elsevier Zijn eigen korps, Amsterdam-Amstelland, komt jaarlijks vijf miljoen euro tekort op een begroting van 440 miljoen. "We doen een beroep op onze reserves, maar die zijn daar niet voor bestemd."

De problemen van de politie zijn bij alle korpsen dezelfde. De personeelskosten zijn hoog door de vergrijzing en ze zijn veel geld kwijt aan huisvesting, het werven van zij-instromers en het inhuren van externe krachten. Samen moeten de korpsen dit jaar nog 25 miljoen bezuinigen en dat bedrag loopt in 2011 op naar honderd miljoen euro. De korpsen krijgen wel nog geld om wijkagenten aan te trekken.

Burgemeester van Amsterdam Job Cohen, die voorzitter is van het korpsbeheerdersberaad, laat in het blad weten dat de korpsen eerst maar efficiënter moeten gaan werken. Pas daarna kunnen ze in Den Haag aankloppen. VVD-Kamerlid Fred Teeven is het daar niet mee eens. Hij laat weten dat de korpsen structureel meer geld moeten krijgen. Hij denkt aan twee miljard over vier jaar. Dat geld moet bij ontwikkelingssamenwerking vandaan komen.


  (foto: DAG)