Treinreizigers stuiten op duur schilderij in coupé

Kunstminnende treinreizigers op het traject Dordrecht-Amsterdam konden vanochtend hun hart ophalen. In een treincoupé was een schilderij van Jan van Goyen, met een waarde van 3,5 miljoen euro, te bewonderen. Het kunstwerk 'Gezicht op Dordrecht' werd overgebracht van het Dordrechts Museum naar het Van Gogh Museum in de hoofdstad, laat de NS weten.

Ondanks de getroffen extra veiligheidsmaatregelen waren de reizigers naar verluidt voldoende in staat om het schilderij uit 1651 te bekijken. Op het doek is Dordrecht aan de rivier afgebeeld, met als herkenningspunt de stompe toren van de Grote Kerk. Directeur Peter Schoon van het Dordrechts Museum, waar het doek zestig jaar hing, gaf tijdens de vijf kwartier durende reis een toelichting op het schilderij.

Het schilderij van Van Goyen hangt vanaf vrijdag in het Van Gogh Museum en is onderdeel van de tentoonstelling 125 Grote Liefdes, die tot half januari duurt. Naast het werk van deze schilder worden schilderijen van Rembrandt, Vermeer en Picasso getoond.