Vlaming verlangt terug naar Verhofstadt

De Vlaamse kiezer verlangt hard terug naar de vorige premier van België, de liberaal Guy Verhofstadt. Hij zou het beste de politieke crisis in België kunnen oplossen, meent 28% van de Vlamingen.

Dat blijkt uit een peiling van de Gazet van Antwerpen. Slechts 7% van de Vlamingen heeft vertrouwen in de huidige premier van België, Yves Leterme.

De christendemocraat Leterme, die bij de verkiezingen vorig jaar juni nog een enorm aantal van 800.000 voorkeursstemmen haalde, moet in de vertrouwenspoll ook oud-premier Dehaene, de rechtse politicus Jean-Marie Dedecker en de Vlaamse minister-president Kris Peeters voor laten gaan.

Uit de peiling blijkt ook dat de christendemocratische CD&V van Leterme, die samen met partner N-VA bij de verkiezingen vorig jaar juni de grootste partij werd, 40% van zijn kiezers zou verliezen als er nu verkiezingen zouden zijn. De helft van hen zou nu kiezen voor de Vlaams nationalistische N-VA of voor Dedecker.

Vlamingen en Walen ruziën met elkaar en onderling nu al meer dan vijftien maanden over de toekomst van de federale staat België. De Vlamingen willen een veel losser verband, de Walen willen dat niet. Het arme Wallonië krijgt elk jaar ongeveer 6 miljard euro uit het rijkere Vlaanderen.


De vorige premier van België, de liberaal Guy Verhofstadt (foto: ANP)