Ministers beloven hardere aanpak reljeugd

Minister van Binnenlandse Zaken Guusje Ter Horst (PvdA) roept de burgemeesters van gemeenten met veel overlast plegende Marokkaanse jongeren bij elkaar. Dat zei zij donderdag tijdens het spoeddebat over de onrust in de Goudse wijk Oosterwei, eerder deze maand.

Ter Horst wil samen met minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) en de burgemeesters van Gouda, Amsterdam, Ede, Nijmegen en Utrecht ideeën uitwisselen over de aanpak van de jongeren. Voorbeelden daarvan zijn volgens Ter Horst regionale politieteams met specialisten op het gebied van Marokkaanse jongeren en praktijkteams die snel reageren bij problemen in een wijk.

De Tweede Kamer riep eerder op de avond de minister op om hard in te grijpen in de wijken. Ter Horst zei in reactie daarop dat het kabinet deze kabinetsperiode vijfhonderd extra wijkagenten aanstelt. Volgens haar ligt de oplossing veel meer bij gemeenten dan bij de overheid. Wel is het kabinet bereid de gemeenten 'waar nodig' te ondersteunen.

Ondersteuning zoals bij de gemeente Utrecht, memoreerde Ter Horst donderdag. In de Utrechtse wijk Kanaleneiland legde Utrecht overlast plegende jongeren gebiedsverboden op. De rechter floot de gemeente terug omdat het in strijd was met de wet. Het kabinet paste volgens de minister daarop de wet aan.


 


Foto bij: Ministers beloven hardere aanpak reljeugd  (foto: DAG)