Nieuwe BUMA-regels over online muziek

BUMA/Stemra, de organisatie die in Nederland auteursrechtvergoedingen voor muziek int, heeft een nieuw systeem voor het gebruik van muziek op websites.

BUMA/Stemra heeft een jaar aan het systeem gewerkt. De website Webwereld meldt dat gisterenmiddag de laatste knopen rond het systeem zijn doorgehakt. De organisatie wil het schema met de tarieven voor 1 oktober publiceren, maar wil zich niet vastpinnen op die datum. Website-eigenaren die op hun site muziek gebruiken kunnen vanaf volgend jaar rekeningen van de Buma/Stemra verwachten.

Voor bloggers die muziek 'embedden' zijn nieuwe regels bedacht. Het gaat dan om bijvoorbeeld YouTube-filmpjes die op een blog of site worden opgenomen. Voor die filmpjes betaalt YouTube al een vergoeding aan de auteursrechtenorganisatie, dus het dubbel moeten afrekenen is omstreden.

Eerder dit jaar zorgde de organisatie al voor ophef door enkele blogs aan te schrijven wegens ongeoorloofd gebruik van muziek. Nu is bepaald dat bedrijfsmatige sites moeten betalen voor het embedden. Particulieren die een filmpje op hun blog of Hyves zetten hoeven echter geen rekeningen meer te vrezen. De precieze tarieven voor deze zogenaamde 'secundaire openbaarmaking' worden binnenkort bekend gemaakt.

Matrix 
Via een matrix zijn vijftien categorieën van online muziekgebruik bedacht. Daarbij gaat men uit van drie methoden van openbaarmaking en vijf businessmodellen. Muziek op het web kan als download worden aangeboden, als stream worden opgevraagd of als stream automatisch afspelen, zoals het geval is bij achtergrondmuziek. De vijf businessmodellen kunnen zijn: financiering door een adverteerder, betalen per liedje, betalen middels een abonnement, betalen per minuut of gratis. Website-eigenaren betalen vanaf 1 januari 2009 verschillende tarieven voor het gebruik van muziek in een van deze vijftien hokjes.

Het ongeoorloofd gebruik van beschermde muziek op de achtergrond van een website wordt ook extra aangepakt. Via een speciale zoekmachine zoekt de organisatie naar websites daar gebruik van maken. De afgelopen weken verstuurde BUMA/Stemra al honderden rekeningen naar site-eigenaren. De zoekmachine zoekt naar websites met muziek en zet die op een lijst van verdachte sites, die vervolgens met de hand worden gecontroleerd.

Meer DAG-multimedia