Politiek wil reddingsplan VS aanpassen

Invloedrijke leden van het Amerikaanse Congres hebben kritiek op het reddingsplan dat de regering-Bush voor de financiële sector heeft opgesteld. Ondanks aandringen van minister van financiën Henry Paulson en centrale-bankvoorzitter Ben Bernanke om snel te handelen gaf de Republikeinse senator Richard Shelby aan 'enkele alternatieven' te willen bekijken. De Democraat Chris Dodd noemde het plan zelfs 'niet acceptabel'.

De regering wil dat de Amerikaanse overheid de slechte hypotheken en andere problematische bezittingen van in het nauw geraakte banken en financiële instellingen overneemt. Als ze van deze lasten verlost zijn, zouden de banken meer geneigd zijn om leningen te verstrekken. Zo zou een van de belangrijkste knelpunten in de huidige kredietcrisis worden weggenomen en de sputterende economie weer kunnen gaan draaien.

Bernanke waarschuwde de politici dat er een recessie met hoge werkloosheid en huisuitzettingen om de hoek ligt als het zevenhonderd miljard dollar kostende plan niet doorgaat. "De financiële markten zijn in zeer breekbare conditie en ik denk dat ze bij ontstentenis van een plan achteruit zullen gaan", zei hij. Maar Dodd zei er nog niet van overtuigd te zijn dat het plan de beste oplossing biedt. Hij zei zeker geen blanco cheque te willen uitschrijven voor de huidige of de toekomstige minister van financiën.

Ook de presidentskandidaten John McCain en Barack Obama hebben bedenkingen tegen het plan. Obama hekelde de 'hardnekkige onbuigzaamheid' van de regering. Hij zei dat directeuren van bedrijven op Wall Street niet zo maar met miljoenenbonussen kunnen weglopen en de door hen achtergelaten puinhoop door anderen laten opruimen; belastingbetalers die nu de risico's op zich nemen zouden ervan moeten profiteren als het plan slaagt en huiseigenaren met torenhoge hypotheeklasten zouden geholpen moeten worden.

Ook McCain wil dat de compensatie beperkt wordt voor directeuren die vertrekken bij bedrijven die zij financieel in de vernieling hebben geholpen.