Internet in treinen van NS loopt vertraging op

Het blijft onduidelijk wanneer er internet komt in treinen van de Nederlandse Spoorwegen. Dit meldt minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA), die vorig jaar vijftien miljoen euro beschikbaar stelde voor het realiseren van draadloos internet in de trein.

Eurlings schreef dinsdag aan de Kamer dat hij 'al het mogelijke' doet om de NS ertoe te bewegen snel met de installatie van internet te starten. De minister benadrukte echter dat hij de NS nergens toe kan dwingen.

Eurlings noch de NS kan een inschatting maken wanneer treinreizigers in de trein kunnen internetten. De NS heeft aangegeven dat door de complexiteit van het project het langer duurt dan gepland. Tien marktpartijen zouden geïnteresseerd zijn om het project uit te voeren.

Eurlings vindt het belangrijk dat reizigers kunnen internetten in de trein. Het past in zijn streven meer reizigers 'te verleiden' de trein te nemen. Internet biedt een 'heerlijke meerwaarde voor het ov', zei hij eerder.

In treinen van Connexxion kan vanaf augustus wel gebruik worden gemaakt van internet. Hiervoor kreeg het bedrijf geen subsidie vanuit Den Haag. Connexxion heeft treinen rijden op het traject Almelo-Mariënberg en op de Valleilijn, tussen Amersfoort en Ede-Wageningen. Volgens Eurlings is het systeem dat Connexxion heeft geïnstalleerd minder complex dan het systeem dat de NS wil gebruiken. Ook heeft de NS veel meer treinen dan Connexxion.